Buğday unu, biber,tuz,soğan, yoğurt,domates ve aroma veren bitkisel maddelerle karıştırılan hamurun işlenmesi, kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle birlikte elde edilen gıdaya Tarhana denir.
Tarhana, Orta Asya’dan göç eden Türkler tarafından Anadolu topraklarına gelmiştir. Tarhana Osmanlı döneminde, Irak, İran ve çevre komşuları dahil doğu ülkelerine yayılmış, aynı zamanda Rumeli üzerinden Yunanistan, Macaristan gibi batı ülkelerine de hızla yayılmıştır.
Tarhana Çeşitleri Nelerdir?
Tarhananın Türkiye’de yaklaşık 50’ye yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlar; Ege, Trakya,Gediz,Sivas,Maraş,Beyşehir,kiren(kızılcık), hamur,et,süt,üzüm tarhanaları ve pancarlı tarhanalardır. Bu bol çeşitliliğinin sebebi yöresel olarak kullanılan hammadeden ve değişiklik gösteren sunum şekillerinden kaynaklanmaktadır.
Tarhana çeşitlerine örnek verecek olursak;
Ege Tarhanası: Ege tarhanası, halk arasında ‘harç’ olarak adlandırılan biber, domates, soğan ve aroma verici otların kaynatılması sonucu elde edilen sebze karışımının soğutulduktan sonra un ve yoğurt ile karıştırılmasıyla bu şekilde hazırlanan bu hamurun farklı süre zarfları içerisinde fermantasyona bırakılması sonucunda elde edilmektedir. Ufak parçalar haline getirilen hamur, bir çarşaf üzerine örtülerek güneşte kurutulmaya bırakılır. Elekten geçirilen tarhana,incelendikten hemen sonra tekrar kurutulur ve bunun sonucunda tarhana yaklaşık iki seneye kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.
Göce Tarhanası: Ankara, Muğla ve Aydın yörelerinde daha fazla yaygın olan Göce Tarhanasının üretiminde buğday yarması çiğ bir şekilde az su ve tuz ile pişirilmektedir. Ilık ve bol miktarda yağlı veya yağsız torba yoğurt ile karıştırılıp beklemeye bırakılmaktadır. İşlem sonucunda hamur, iri parçalar halinde çarşaf üzerine serilerek kurutulur. Elde edilen bu tarhanaya bazı bölgelerde ‘top tarhana’ denilmektedir.
Top Tarhana: Genel olarak Isparta’da bulunan top tarhana, yapım aşamasında dövülmüş buğday, dereotu ve tuz ile suda kaynatılıp şişirilir. Soğuması gerçekleştikten sonra yoğurt, nane ile yoğrulmaktadır. Pişirilmeye yakın ılık suya salınır ve bir gün bekletilir. Ertesi gün nohut ve börülce eklenilerek bir süre kaynatılır ardından kızdırılmış yağ ve salça eklenir ve işlem tamamlanır.
Tıkla, sağlık kapınıza gelsin!
Antep Hatay Yöresel; tane, toz ve yemeklerde kullanıma uygun antep baharatlarını, ev yapımı üretimi ile doğadan sofralarınızda kullanmanız üzere sizlere ulaştırmaktadır. Gaziantep yöresel ürünler online satışında bulunan Antep Hatay Yöresel, farklı birçok yöresel ürün ve yemekleri ile mutfağınızda alternatif tatları sizlere sunmaktadır. Çok acı, acı, tatlı ve ekşi antep baharatları; yemeklerde, içeceklerde kullanılmak üzere Antep Hatay Yöresel aracılığıyla kullanıcılarına gönderilmektedir. Antep Hatay Yöresel aynı zamanda karışık turşu, yeşil zeytin, cevizli sucuk, fıstıklı muska, antep fıstığı, dolmalık biber ve patlıcan, doğal ev yapımı domates ve tatlı biber salçası ve sebze kurusu gibi diğer yöresel ürün çeşitleri ile de sizlere hizmet vermektedir. Güvenli ödeme yöntemleri ile Türkiye’nin her bölgesine yöresel ürünlerini göndermekte olan Antep Hatay Yöresel, sağlığınız için size bir tık uzakta!