Bütün mutfakların vazgeçilmezi olarak bilinen baharatları, mutfak yemekleri için özeldir. Renkli bir görünüm yaşatan ve çeşit çokluğuyla, kokusuyla insanları etkileyen bahatların geçmişi, asırlar öncesine kadar uzanmaktadır. Söylemlere göre: eski zamanlarda buzdolabı olmadığından dolayı yemeklerin ömrü çeşitli baharatlarla uzatılırmış. Bundan dolayı baharatlar sadece yemeklere lezzet katmıyor, aynı zamanda muhafaza etmek içinde aktif bir şekilde kullanılıyor.
Uzak Doğu, baharatların ilk olarak kullanıldığı yerler arasında görülmektedir. Kültür değişiklikleri ve alışverişlerin sonucunda Avrupa’ya ve diğer ülkelere de hızla yayılmıştır. Ülkemize bakıldığı zaman ise baharat geçmişi oldukça eskidir. Osmanlı Dönemi’nde yemeklerde en çok kullanılan baharatlar arasında zahter ve karabiber yer alırdı.
Antep Hatay Baharat Çeşitleri ve Kullanıldığı Yemekler
Baharatlar yoğun olarak yemeklerde tercih edilmektedir. Yemek çeşitlerine göre baharatlar:
Antep Hatay Et Yemeklerinde Kullanılan Baharatlar: Kırmızı et ve tavuk yemeklerini: karabiber, kekik, sarımsak kurusu lezzetli sonuçlar vermektedir. Tavukları marine ederken zerdeçal, köri , yenibahar ve karabiber taneleri kullanılabilir. Balık yemekleri için ise defne yaprağı olmazsa olmaz bir baharattır.
Antep Hatay Sebze Yemekleri İçin: Her sebzenin yanında mutlaka pul biber olmalıdır. Metabolizmayı harekete geçirecek olan pul biberi, Gaziantep baharat çeşitleri arasında en çok tercih edilen bir türdür.
Salatalar İçin: Antep Hatay Yöresel Baharat çeşitleriyle sıcak ve soğuk salatalarınıza eşsiz lezzetler katabilirsiniz. Tuz yerine sumak tercih edilirse, daha sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.
Baharat Çeşitleri ve Faydaları
Baharat çeşitleri ilk olarak vücut direncini korumaktadır. İnsan sağlığı için önemli ve oldukça faydalıdır.
Antep Hatay Acı kırmızı biber: C vitamini içermektedir. Yemeklerinizde bir tutam kullanacağınız acı kırmızı biber aynı zamanda metabolizmanızı da harekete geçirir
Çörek otu: Cilde iyi gelmektedir ve kanser hücrelerini önleyen bir yapıya sahiptir.
Kekik: Sindirim sistemini düzenler, bitki çaylarında kullanılmaktadır.
Kimyon: Yemeklerde bir tutam kullanıldığı zaman,şişkinlik etkisini ortadan kaldırmaktadır.
Nane: Kokusuyla nefes yollarını açmaktadır. Grip hastalığı döneminde daha çok tüketilmesinden kaynaklı sağlık açısından etkili bir çözüm yöntemidir.
Sumak: Yemeklerde tuz yerine kullanıldığı zaman yağ yakımını hızlandırıcı etkisini göstermektedir.
Tarçın: Kan şekerini dengeleyen bir baharat çeşididir. Metabolizmayı canlandırarak kilo vermenize ciddi bir şekilde yardımcı olmaktadır.

Sektöründe uzun yıllardır yöresel ürünleri, kullanıcısı ile buluşturmayı hedeflemekte olan Antep Hatay Yöresel, ev yapımı domates ve biber salçaları ile müşterilerine hizmet vermektedir. Hatay ve Antep yöresel ürünlerini sofranıza güvenle ve rahatlıkla ulaştıran Antep Hatay Yöresel, Türkiye’nin her bölgesine güvenli alışveriş imkanı sunmaktadır. Sektöründe müşterilerine domates, biber salçası, reçel çeşitleri, sebze kurusu ve özel antep baharatları gibi geniş bir ürün yelpazesi sunan Antep Hatay Yöresel, bir tık uzağınızda! Detaylı bilgi için www.antephatayyoresel.com.tr web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.